Saturday, February 5, 2011

Kalau sayangkan bumi kita mari kita buat ni

5 langkah jimat & mesra alam

 1. Cetak hanya perlu: Pastinya setiap daripada anda menerima pelbagai e-mel undangan menghadiri majlis sidang akhbar, pembukaan butik, pertunjukan fesyen dan sebagainya. Pun begitu, anda tidak semestinya perlu mencetak setiap undangan tersebut bagi mengelakkan berlakunya pembaziran kertas. 
 2. Guna semula: Manfaatkan dengan sebaiknya setiap press release yang dibawa pulang daripada sebarang majlis untuk diguna semula semaksimum mungkin.
 3. Matikan suis: Pastikan anda matikan suis komputer sebelum pulang kerana jika hanya komputer sahaja yang di shut down,  tetapi jika suisnya tidak ditutup, aliran elektrik tetap akan berlaku. Sementara itu, jika anda orang terakhir yang meninggalkan pejabat, pastikan suis lampu dimatikan.
 4. Hiasi meja anda: Hadirkan suasana hijau dan hiasi meja anda dengan pokok-pokok hiasan yang ditanam  menggunakan gel sebagai pengganti kepada air.
 5. Jangan merokok: Pastikan anda tidak merokok di sekitar pejabat atau di mana-mana sahaja kerana asap rokok bukan sahaja memudaratkan diri, keluarga dan rakan anda, tetapi ia juga menyumbang kepada pencemaran alam sek ita r.

3 Responses so far.

 1. Mknace says:

  :) :) :)
  terbaeekkk!!!!

  singgah dari mknace unlimited

 2. adda says:

  just for sharing menda yg baik ni. :)

Leave a Reply

Words of wisdom

Advertisements

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
 

Si Peramah

Leave footprint here

Counter

since 25/7/08

Sapa dpt hit 370000 sila print screen & email kpd addahus@yahoo.com bagi memenangi topup rm10 dari mama pipie :)

About Me

My photo
Masa mengajar kita tentang segalanya.. Masa mematangkan kita seiring dengan usia..