Monday, January 10, 2011

Update tentang Syafi

Dah lama rasanya tak citer pasal anak aku tu. lagi sebulan dah nak masuk 3 tahun dah tp still pakai pampers lagi haha... Skrg ni dia mmg dah macam org dewasa.. mulut tu.. masya allah.. pot pet sana .. pot pet sini.. pastu sgt suka bertanya “KENAPA??” sejibik cam iklan burung  yg kt tv tu (ada adegan bapa dgn anak tu).. 

cth: dia ternampak lori bancuh pasir kat jalan.. ni mmg actual conversation tau..
Syafi: “mama, tu apa?”
Aku: “itu lori”.
Syafi: “tu lori sampah ke?”..
Aku: “bukan..itu lori bancuh simen. Lori ada byk jenis. Yg ni dia bancuh simen”..
Syafi: “simen tu apa mama?”
Aku: “simen tu gunanya utk wat bangunan, jalan. Dia letak batu..”
Syafi: Batu tu apa?..”
Aku dah takde idea ni. Last2 aku jawab “batu tu stone” haha amik ko..
Syafi: “Stone tu apa?”
Aku mati kutu. Pikir jap.. last2 jawapan aku .. “stone tu rock” hahah boleh ke..
 
Soklan dia bersambung2 lagik..dan lagi.. hohoho..kekadang tu sampai aku dah takde ide nak ck pepe dah huhu.. aku pon tak tau la jawapan aku tu sesuai ke idak utk jawap pertanyaan dia tu.. hopefully betul dan dpt le serba sedikit membantu pemahaman  dia..
 
Kedua, skrg ni sgt suka menyanyi.. kekadang tu tak faham satu hapa pun haha.. cute..  mlm tadi dia nyanyi lagi maher zainà lagu insya allah.. alhamdulillah.. The chosen one.. yg paling tak tahan lagu Palestine tomorrow will be free tu.. dia siap wat sound awal2 lagu tu (ala2 perang, bunyi bom, senapang bagai..) pastu leh terus sambung dgn lirik dia.. fuh terer betul anak aku ni..

ketiga, dia dh pandai mengira. kalau kita suruh dia kira bilangan objek tu dia boleh bgtau ada brapa byk yg ada. alhamdulillah.. senang jugak nk ajar dia ni..

Tapi kan .. ada satu menda yg wat aku agak hangin baru2 ni.. skrg ni dia mmg malas nk bergambar.. kalau suruh tgk kamera, sengaja dia pandang tempat lain.. saje taknak bagi kerjasama .. kesian aku.. terpaksa jadi paparazzi anak sendiri huhu.. bila ngadu dgn en hubby, dia kata “biarkan je laa.. nak wat camne” huhuuu..

ini buktinya, korang tgk lah sendiri..





20 Responses so far.

  1. Rozita says:

    hahaha..sama cam hakimi adak..sudahnya dah takde gambor dia lagi dah..memanjang adik je..huhu..

    err..tu tanda nak dapat adik tak?

  2. nza says:

    wah dh pndai ye syafi..Alhamdulillah..
    mmg la adda umo anak mcm syafi nk semua bnde dia nk tahu...lg la kalu dia tnya camne rupa Allah, malaikat dok kt mana...mmg mati kutu kita nk jwb....

  3. pipoq says:

    hehehe..low profile tu..sebab tu malu malu alah kalo nak bergambar..

    cam anak aku lak pantang nampak aku pegang HP pegang kamera..mesti nak bergaya je..

    hehehe..

  4. platipus says:

    budak comel yg pandai!

  5. adoi...mesti etnsi kn bila kita suh pandang dia wa dono je...lawak la syafi ni...wa aunty qis gelak je...

  6. Rt-qaH says:

    mama rock thu ape?hehehe..cnfrm mama garu kepala nak jawap mcm ne..comel nye dye..:)

  7. He he seronok baca pasal kerenah budak -budak ni..apa yang pasti dia tu comel sangat.

  8. efa nur says:

    hihi..comel nye syafi..
    bijak..bijak.. :)

  9. Mknace says:

    :) :) :) terbaeekkk!!!!

  10. iris says:

    huhu cutenyer ble bayangkan dia tanye bnyk soklan kat mama dia..rasenyer psl posing tu maybe dia dh ader sifat kemalu2 maluan atau pun dh bosan kan?? Sbbnyer my son si Ahmad Shah tu pown camtu gak tp skunk dia dh ok balik bile kene marah gara2 buat laku camtu hahahaha

  11. rasa2 kalo jwb stone to stone cold, dia tau dak?:P

  12. Tulip says:

    hehehehe...comel...
    mesti besar nanti lg pandai...
    insyaAllah...

  13. wa...likela pic no 3 tu..no 2 pon ok

    bgusla..slow2 dia mningkat

  14. adda says:

    hihi boleh la geng dgn hakimi ita. budak lelaki mmg tak suka bergambo kot. camera shy hehe

    kak nza, skrg mmg dia byk sgt bertanya. berulan2 menda yg sama lak tu. yg bestnye dia akan cerita balik apa yg dia tau dlm words dia sendiri..

    pipoq, wah seronoknye kalau anak suka posing. senang la kite nak amik gambo huhuu...

    qis, tgk je la gambo tu. cam boikot dgn mata yg sengaja tanak tgk kamera tu hish geram betul haha.. harap2 darwisyes suka amik gambo semang le mummy dia kan..

    rtqah, haha tau takpe.. mmg garu2 kepala siap guna talian hayat lagi haha

    cempaka n efa, mmg sonot layan budak ni kan.. terhibur hati bila penat dari balik dr opis..

    thanks mcnace

    iris, rasanya dia dah bosan kena amik gambar aje.. malu tu mungkin tidak hehe

    hanisah, harus tak tau stone cold tu apa haha.. mama dia tau laa

    tulip n inilahaku, harap2 dia membesar jd anak yg sihat n bijak. thanks ye

  15. ~farah~ says:

    dh besar dh syafi :)
    rs cm baru birthday ke 2 kan :)

  16. zures says:

    Wah dah makin handsome dah dak syafi tu...membesar bagai johan ye...

  17. MAMASYAZA says:

    sama macam sikecik akak, soh bergambar je, buat idunng senget le, buat pejam mata le, macam2 hal, tu pasal gambar tak penah cun, gerammmm sgt

  18. haha cumil2..suke kekanak yg aktiv+talkative..eheee

  19. Subhanallah, comeynya dia..Wajahnya menggambarkan kecerdikkan anak itu.Semoga menjadi anak yang solaeh yang sentiasa mendoakan mamanya...

  20. adda says:

    thanks ye semua atas komen yg membina esp anakmuaallaf :)

Leave a Reply

Words of wisdom

Advertisements

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
 

Si Peramah

Leave footprint here

Counter

since 25/7/08

Sapa dpt hit 355555 sila print screen & email kpd addahus@yahoo.com bagi memenangi topup rm10 dari mama pipie :)

Contributors