Friday, January 21, 2011

Tips membeli pakaian


Shopping time memang menyeronokkan tetapi pilih-pilihlah dengan bijak agar kamu lebih berhemat. ada beberapa langkah yang boleh dilakukan ketika berbelanja agar lebih hemat. Semak tip berikut!

1 periksa almari pakaian kamu agar lebih mudah kamu menentukan jenis pakaian yang ingin dibeli ataupun aksesori lainnya. buat anggaran harga pakaian yang ingin kamu beli.

2 berbelanja lebih awal agar memiliki waktu yang cukup untuk mencari barangan yang benar-benar sesuai dengan keperluan, keinginan dan diri kamu. tidak ada salahnya jika kamu menggunakan khidmat shopping online atau butik online. ini tentunya akan mempermudahkan perbelanjaan kamu.

3 gunakan pakaian dan kasut yang selesa agar kamu tidak kelam-kabut sewaktu mencuba pakaian. Kenakan pakaian yang sesuai sewaktu berbelanja agar kamu boleh menyesuaikannya dengan pakaian yang ingin dibeli (mix & match).

4 bawa beg silang, bukan beg tangan yang harus dijinjing. Ini bagi memudahkan kamu bergerak sewaktu berbelanja. untuk menjimatkan masa, jangan teragak-agak meminta bantuan juru jual untuk mencari pakaian yang kamu inginkan.

5 Jika ada kemudahan cermin tiga sisi, jangan ragu-ragu menggunakannya. Kamu berpeluang  untuk melihat penampilanmu dengan pakaian baharu tersebut dari setiap sudut. Dengan cara ini kamu boleh mengetahui adakah pakaian tersebut benar-benar sesuai denganmu ataupun tidak.

6 Jika memerlukan pendapat kedua, ajaklah seseorang yang akrab denganmu membeli-belah bersama-sama. Seperti kekasih, adik-beradik atau sahabat.

14 Responses so far.

  1. tang ni le yang oghang ghumah awok selalu failed.......pantang le nampak baju lawo sikitttt.....

  2. NzA says:

    trkdg nk g bnde lain trbeli baju...slalu jd camtu.......

  3. pipoq says:

    jarang sangat beli pakaian..kalo nak beli pun asyik beli baju untuk anak je..hehehe..

  4. Rozita says:

    bagus tips...tapi jarang sangat beli baju utk diri sendiri..memanjang beli baju kat anak je...kalau aku tambah satu lg..mesti bawak stroller anak supaya ada tempat nak letak sebelum ke kaunter..hehehe..x yah bawak bakul/jinjit2..

  5. tips yg amat diperlukan

  6. saya suka beli online..sbb saya rasa kalo pergi shopping complex mudah sangat nak rambang mata and terboros,lebih baik beli online sbb kita akan pilih yg betul2 berkenan and kita tau budget kita berapa..kalo g shopping complex laju je duit mengalir...

  7. mira_nas says:

    tq atas tips2 tersebut... kadang2 tak teringat juga sebab duit banyak

  8. tq sharing....dh lme x shopping ni...hehehe

  9. Mario says:

    dan yg paling penting...duit yg dibawak mencukupi...hehe

  10. kghie says:

    sudah folow sini...hehehe..

  11. sukahaha says:

    mama syafi macam suka shopping jer hehehe..

    jemput sini yer

    blog Matdin

  12. norifa says:

    ye, betul shopping online banyak gak kebaikannye..jimat belanja, tenaga dan masa. tapi kena pandai la pilih kedai online, jgn smpai tertipu..duit dh bank-in brg x sampai2..ade ke yg kena cmtu? mintak2 xde lah ye...

  13. percaya atau tidak.. mama pipie tak penah beli online.. takutt.. huhu tp satu hari teringain gak nk buat

Leave a Reply

Words of wisdom

Advertisements

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
 

Si Peramah

Leave footprint here

Counter

since 25/7/08

Sapa dpt hit 339999 sila print screen & email kpd addahus@yahoo.com bagi memenangi topup rm10 dari mama pipie :)

Contributors