Header Ads

test

Tip Eratkan Hubungan Dengan Mertua


1 Hidupkan suasana mesra dan harmoni dengan mertua. Elakkan daripada membantah dan bertegang leher dengan mereka.

2 Hormat dan layanilah mereka seperti ibu bapa sendiri.

3 Sesekali mintalah tip dan nasihat daripada mertua. Dengan ini mereka akan berasa lebih dihargai dan diperlukan.

4 Terimalah mertua seadanya agar anda juga diterima oleh mereka seadanya.

5 Selalulah menghubungi dan bertanya khabar.

6 Apabila berkesempatan, pulanglah ke kampung menjenguknya.Pastikan sepanjang waktu tersebut diluangkan bersama mereka.

7 Cubalah pelajari sesuatu daripada mereka. Jika menantu perempuan, dia boleh meminta ibu mertuanya mengajarnya memasak resipi kegemaran suami.

8 Sentiasalah berdoa agar hubungan dengan mertua sentiasa berada dalam keadaan baik dan dirahmati Allah.

13 comments:

  1. tips yg sangat berguna:)
    jgn lupa singgah blog n vote for me ok! =)

    ReplyDelete
  2. wah...bermanfaat ni.. kena taw.. ngee...kawen nnt leh guna..=)

    ReplyDelete
  3. sebelum ambik hati anak, kena ambik hati ibunya dulu...huhuhu...

    ReplyDelete
  4. Terima kasih atas perkongsian ini.. Semoga bermanfaat :)

    ReplyDelete
  5. saspennye nak bertemu bakal mertua. dapat yang yatim kot...

    ReplyDelete
  6. tips yg menarik. alhamdulillah buat masa ni yati takde masalah ngan mak mertua.

    ReplyDelete
  7. tips yg baik.. semua kena berusaha untuk memenangi hati mertua. sebab mereka adalah keluarga kita juga.



    entri terbaru "Wajarlah Kita Gunakan Air Ambulance"

    ReplyDelete
  8. jom ar kite jadikan panduan, tak kira yg belum or dh kawin.. apa salahnye kan baca utk tambah ilmu pengetahuan.. yati, so far kite ngan mak mertua pon no prob.. alhamdulilla

    ReplyDelete
  9. yes ! .. setuju sgt2 ..
    tapi akak dah x der MIL .. dah lama meninggal since hubby masih muda .. hubby akak anak yatim piatu huuhuh

    ReplyDelete
  10. semoga sharing ini akan memberikan kite pengetahuan and boleh digunapakai dlm kehidupan kan.. kak ieda, kata org kawen dgn yatim piatu lg senang. tp tak tau la. wallahu a'lam

    ReplyDelete

Words of wisdom