Thursday, October 28, 2010

Perihal gigi pipie


Aku tengah fenin ni.. sebab aku detect ada lubang kt bahagian belakang gigi kapak n gigi kacip (ke gigi taring tak pasti) pada gigi syafi.. huhuu.. besar you.. lubang tu kt bahagian tengah gigi, bukan kt celah gigi tau.. aku kira dalam 4 gigi yg kena.. aku ada refer pd kak ipar aku yg keje doc gigi, dia suruh bawak gi jmpa dentist & tampal.. skrg ni aku notice yg syafi selalu pegang2 gigi dia.. agaknye terasa sakit kot, or ngilu.. ye lah bayangkan kalau gigi kite lubang camtu la gak kan. mesti sakit..

kesian anak aku tu.. aku ada buat search sket kt tenet, aku find out yg maybe gigi dia yg bahagian depan lubang ni sebab dia selalu tido minum susu n puting susu tu ada lama kt dlm mulut dia (tp syafi selalunye lepas minum susu terus bg aku botol susu laa..)maybe lepas minum susu kena bilas dgn air kosong kot.. mungkin jugak gigi dia kurang enamel n kena guna ubat gigi berflourida sekali sekala.. apapun yg berlubang ni aku nak kena tampal secepat mungkin.. sayang pulak, w/pun gigi susu tp biarlah tahan sikit gigi dia ni..

kpd ibu2 & bapak2 sekalian, korang penah experience camni tak pd anak korang?.. minta tolong share sket pengalaman korang tu.. pastu kpd sesapa yg tau dentist yg bagus sekitar shah alam ni bgtau la aku ni ye. kalau boleh dentist yg boleh biasa deal dgn budak2. thanks in advance ye..

14 Responses so far.

  1. nza says:

    biasalh adda budak2 yg tgh minum susu nie......senang sgt gigi rosak...farouk pn pernah kena camtu n akak cpt2 g tmpal...kalu dh besar nnti kesian lak kalu gigi sakit.....

  2. ChiKeDees says:

    xderk pengalaman lagi..si comey baru tumbuh gigi..

  3. Wawa~* says:

    ciannye pipie.. hrp dia tmpal cpat2 so x rasa sakit lg. sy xde lak pngalaman camtu sis, huhu..

    area shah alam pn bkn kawasan jajahan takluk sy, huhuhu..

    hope ada yg dpt mmbntu..

    muchas luvas, wawa~* secretwhisper.net

  4. MAMASYAZA says:

    akak rasa maybe pipie dok pegang2 gigi tu sbb dia dah start rasa sakit n ngilu, kena cepat2 bwk jumpa dentist, anak2 akak, cuma siratu ja yg ada masalah camtu. yang abg tu, dah darjah 5 pun masih byk gigi susu, yg sikecik tu pulak, puas paksa gosok gigi

  5. sop says:

    anak sop rasanya blom kena.. umur 4 dan 3 tahun :)

    gigi susu ok lah lagi..
    nanti nak kena cabut juga :)

  6. YOUsoF says:

    same la ngan anak buah dulu. lagi teruk.. sekarang dah tumbuh gigi baru da, molek je.

  7. si biskut says:

    alamak mama shafi,nak dikatakan dentist bukan..nak kata ada xperience pon takde,nak kata ada anak pon lagi lar takde..hehe

  8. adda says:

    hihi mcm2 respon ada. tima kasih byk2.. byk gak dpt kutip ilmu ni.. cayalah pada anak sop, anak kak su n anak kak nza yg tahan gigi susu dia.. cuma ada sesapa tak yg tau dentist kt shah alam yg bagus dgn budak?

    biskut, takpe ar kalau takde exp lagi. kutip dulu exp org yek :)

    wawa, jajahan wawa ktne tu?

    tq ye yousof n chikedees

  9. ieda says:

    jgn tunggu lagi .. bawa ke klinik .. bab2 gigi nie x leh tangguh2 ...

  10. adda says:

    thanks ieda. mmg nk bawak cuma tak tau nk bawak klinik yg mana. sebab dlu diri sendiri penah dpt bad exp dgn doc yg ganeh huhuu

  11. mamaafzal says:

    mama pipie, bila budak dah ada gigi, it's better to train them minum dlm cawan(nasihat dr nanny 911) sebab bila minum botol, they tend to hisap susu dlm tido.betul tak? and at that particular time, susu formula yg ada gula ni akan membentuk karies yg boleh merosakkan gigi susu. gigi susu tak kuat so senang berlubang. kurangkan gula and latih gosok gigi everytime mandi. guna colgate kids, halagel kids ke, mu'min kids ke.

    p/s: sekadar berkongsi ilmu

  12. ala cian... saya dulu masa pegnen pun ada gigi berlubang ...tak tahan sangat sakitnya...inikan pulak budak tecit....

  13. adda says:

    thanks ye mama afzal, takpe silalah share lg kalau tau apa2 lg yer..

    mama qistina, masa peknen dulu pun kite punye gigi sakit gila sampai kena cabut huhu.. ada cadangan dentist yg bagus tak?

Leave a Reply

Words of wisdom

Advertisements

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
 

Si Peramah

Leave footprint here

Counter

since 25/7/08

Sapa dpt hit 370000 sila print screen & email kpd addahus@yahoo.com bagi memenangi topup rm10 dari mama pipie :)

About Me

My photo
Masa mengajar kita tentang segalanya.. Masa mematangkan kita seiring dengan usia..