Friday, May 15, 2009

Syafi mula bercakap

Setiap budak tu ada fasa tersendiri dalam perkembangan memasing.. bg syafi, semenjak baik dari sakit arituh, mulut syafi amat petah bercakap.. apa yg kite cakap cepat ajer dia ajuk.. perkataan pertama yg di ajuk ialah:

syafi.. nama dia sendiri.. bila aku panggil nama dia "syafi, syafi!!" pastu aku perasan dia sebut "pa.. pi!!." memula tak perasan.. tp bila dah lama2 baru aku dpt tangkap hihi.. skrg ni dh improve sket. bila aku panggil "syafi".. dia kekadang jwb "ca-pi" atau "pa-pi".. ape2 je laa syafi hehe..

ok, aku cuba listkan antara perkataan baru syafi:
1. syafi - "ca-pi" or "pa-pi"
2. cicak - "ci-ca"
3. lipas - "li-pa"
4. nak lagi - "na-agi"
5. miau (kucing) - "mao" or "nyau"
6. bird - "bek"
7. ayah - "a-yah" or "ya-ya"
8. mama - "mama"
9. uncle - "an-kel"
10. bye - "ba"
11. auntie - "an-ti"
12. baju - "ba-kgu" (sgt kelakar kalau dia sebut perkataan ni).

ok, tu je yg terlintas dalam pala otak aku.. perkataan yg aku suruh dia sebut tp takmau juga sebut ialah atuk n nenek..

9 Responses so far.

  1. wow!kreatifnyer syafi! good boy!

  2. Byk ckp daaa.. syafi..nnt leh laa borak ngan Iman. Iman pon asyik ckp ckp cam bhs jepun. Kitorg layan je..

  3. Noy says:

    good boy,syafi..he progress better than darwish..darwish pun dak start cakap tapi masih mcm syafi..tak jelas..

  4. yeayy..bestnya byk dah vocab syafi *_*

  5. Mrs. Adz says:

    bestnye ekh dgr bahasa bebudak ni..slamat blaje ye syafi..

  6. Gud Boy syafi.. sihat2 selalu yer. Sangat cepat bercakap..sofea leh ar gagah cakap skit2.. ok laa gak kan..

  7. lps ni bising la mulut syafi...bestnye lyn keletah ank2 berckp...xsbr tgu darwishes pndi ckp...

  8. zieha says:

    tahniah syafi dah pandai cakap..perkembangan yang bagus..firas..masih slow lagi nak ckp, baru pandai sebut baba..pandai tunjuk2 je dari talking..hehehe,tapi nampak dah slang2 nak cakap tu:)

  9. adda says:

    thanks u all atas segala komen, mmg anak2 kite semua ada fasa tersendiri dlm perkembangan memasing.. sabar je laa n tunggu je laa yek.. nanti dh pandai ckp asyik nak bercaakap jer hehe.. kena lah layan kalau tak nanti dia frust haha.. ada terbaca gak, it might be helpful kalau kita selalu main flash card dgn dia.. n tunjuk2 n bgtau nama segala menda yg ada disekeliling.. skrg, syafi sgt cepat belajar perkataan baru.. agaknye sebab dia suka ajuk kite ckp..

    noy, congrates.. i know darwisy can do it. u just worried for nothing, kan..

Leave a Reply

Words of wisdom

Advertisements

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
 

Si Peramah

Leave footprint here

Counter

since 25/7/08

Sapa dpt hit 355555 sila print screen & email kpd addahus@yahoo.com bagi memenangi topup rm10 dari mama pipie :)

Contributors