Wednesday, January 28, 2009

Thrush...again!!!!

Aiseh.. malas aku nak story kat sini.. isnin baru ni aku dah dpt rasa segala sign2 thrush pd anak aku.. sebab lidah dia nampak ada putih2.. pastu bila kasi makan dia terjelir2 lidah dia.. ada beberapa kali dia nak pegang lidah dia.. mesti xselesa.. semalam.. aku tgk, sah, thrush tu dtg balik.. uwaaa... rasa cam nak menangis jer.. syafi baru jer nak sihat nih.. ruam2 thrush yg lama tuh baru jer nak baik.. tetiba dia kena batuk selsema n demam.. baru nak baik batuk selsema.. kena thrush lagik.. apa salah aku nih? silap kaedah tang mana? aku pun tak tau le apa yg tak kena.. syafi asyik x sihat jer sejak bulan lepas lagi.. risau pun ada nih.. lebih sebulan dah dia asyik sakit2.. terasa gak, n terfikir gak, "kalau aku beri susu badan sampai skrg agaknyer syafi sakit2 camni tak?" salah aku ke aa...????

anyway, semalam bawak jumpa doc kat muar.. doc klinik asia kat umah aku.. doc biasa ajer.. sebab kalau nak tunggu doc meghana kat UMRA dia takde petang semalam.. aku nak cepat2 kasi ubat kt syafi xnak mende tu jd lebey teruk.. akhirnyer dia kasi ubat drop gak.. tystatin.. kali nih doc kata letak 0.5ml je.. 2 kali sehari.. "betul ke doc?" aku tanya.. musykil aku sebab ubat mycostatin dulu kene 4 kali sehari, pastu setiap kali kasi kena 2ml.. byk beza tuh.. tp doc cina tu ckp cukup.. xyah bagi byk2.. aku pun ikut je laa.. lagi bagus.. rasa ubat yg nih pun lebih sedap.. rasberry n vanilla.. 1st time kasi syafi makan xde laa dia meraung cam dulu haha..

5 Responses so far.

  1. Noy says:

    dont push urself too hard..nsnti if adda stressed out,syafi dpt rase tu..so,take it easy..
    honestly,maybe if adda breastfeed lebih lama,he'll have better immune system..but wat is done,is done,kan..
    so,be strong and dont worr too much..syafi is a strong boy..and u shud be stronger even..

  2. Noy says:

    If you are formula-feeding your baby or using a pacifier, it's important to thoroughly clean the nipples and pacifiers in hot water after each use. That way, if there's yeast on the bottle nipple or pacifier, your baby doesn't continue to get reinfected.(terbaca kat 1 website,cuba buang all the bottles and puting yg dier pakai..buy new set)

  3. adda says:

    thanx noy, i feel much better now.. and at ease.. maybe ni ujian allah.. sebagai mama kenalah bersabar demi utk anak tercinta kan.. thanx for ur advise.. mmg nak buang semua botol dia lepas dia completely better.. tp rasanya nak buang sekarang lah.. takut jugak kan.. tq

  4. Siti says:

    setuju apa noy ckp..maybe kena tukar bottle nipple. Semoga syafi cepat sembuh. adda jgn sedih2 yer.

  5. adda says:

    okie ct.. xjadik nak sedey sebab ramai yg bantu up kan balik mood hehe.. thanks u all

Leave a Reply

Words of wisdom

Advertisements

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
 

Si Peramah

Leave footprint here

Counter

since 25/7/08

Sapa dpt hit 355555 sila print screen & email kpd addahus@yahoo.com bagi memenangi topup rm10 dari mama pipie :)

Contributors