Tuesday, January 6, 2009

Syafi kena fungal infection






Nape aku amik article ttg trush or fungal infection? sebab syafi sekarang tgh sakit mende nih.. kesian anak aku.. banyak betul penyakit dia semenjak dua nih.. aku baru perasan ada mende putih2 dalam mulut dia hari ahad arituh.. mende tu ada dalam tepi dinding pipi, tekak and atas lelangit dia.. the moment aku nampak mende tuh terus aku cam.. nih mesti sakit mulut nih.. aku cuba bawak gi klinik tp doktor kanak2 takde.. hari isnin petang baru dapat bawak dia..


sebenarnye sympton2 dia mmg dah ada tp aku x nampak.. ingatkan biasa2 jer.. memula tu semenjak dia lepas demam dia susah nak makan.. bubur, nestum sumer dia kuarkan balik.. aku ingatkan dia mmg xde selera atau dh jemu.. dia cuma makan roti atau biskut ajer.. pastu ada gatal2 kat belakang tengkuk dia.. dia garu2 sampai berbekas n ada parut sampai skrg x baik2.. rupa2nya mende tuh disebabkan infection tu.. pastu malam2 dalam kul 4 ke atas dia akan start gelisah n menangis2.. aku ingatkan dia x selesa sebab panas ker.. tp rasanyer sebab infection tulah.. susu pun dia susah nak abiskan.. dia kemam lama2 sampai tertidur..

lepas check, doctor kata quite teruk jugak.. maybe amik masa dalam 10-14 hari. dia bagi 3 jenis ubat.. satu antibiotik, satu lagi ubat utk kebaskan mulut dia supaya dia xrasa sakit masa makan, satu lagi cream utk belakang tengkuk dia. and kalau2 ade diaper rash nanti.. ubat antibiotik tu susah sket nak beri dia makan.. mende tu kena shoot dalam mulut n bahagian yg ada putih2 tuh.. pastu try jgn kasi dia telan terus.. bia antibiotik tu lama sket kat tempat putih tuh.. masalahnyer bila aku masukkan je ubat dalam mulut dia, dia nangis.. agaknyer sakit.. kesiannyer, tp aku terpaksa gak kasi.. nak sihat cepat kan.. tahan sket ok syafi sayang..

gambar diatas baru aku upload on 2/2/09.. rashes due to fungal infection.. gambar dlm mulut x smpat amik


4 Responses so far.

  1. KesahKu says:

    sabar aje la ye adda..
    org kata...anak nih kalo mase kecik slalu sakit...dah beso jadik budak baik...
    tu le kata semangat yang aku pegang bila ammar dulu slalu x sehat...tpi skang ALhamdulillah..antibodi dia pun dah kuat..agak susah sket dia nak sakit....

  2. adda says:

    mintak2 syafi cam ammar gak yanti.. ada gak org lain yg ckp macam ko nih.. aminn.. mudah2an lepas nih syafi sihat semula.. tq

  3. penyakit tangan mulut dan kaki kan?!
    klu water wart or molluscum contagious mmg takde demam2 bagai..
    ara kena skrg..
    hmm..
    dah baik dah syafiq?!

  4. mamapp says:

    SM, yg ni thrush tak sama dgn HMFD.. kesian ara.. kena HMFD lagi terukkk.. uish rindu plak tgk syafi masa kecik.. rasa nk gomol2

Leave a Reply

Words of wisdom

Advertisements

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
 

Si Peramah

Leave footprint here

Counter

since 25/7/08

Sapa dpt hit 370000 sila print screen & email kpd addahus@yahoo.com bagi memenangi topup rm10 dari mama pipie :)

About Me

My photo
Masa mengajar kita tentang segalanya.. Masa mematangkan kita seiring dengan usia..